Norsk Folkemusikk- og Danselag
Hjem >  Hardingfelespiller av ypperste klasse hedres med minnekonsert
2007-11-08

Hardingfelespiller av ypperste klasse hedres med minnekonsert

Kjetil Løndal
Kjetil Løndal (1907-1987) levde det meste av sitt voksne liv i Oslo, og er en av byens mest markante musikere det siste hundreåret. Fredag 16. november feires hundreårsjubileet for hardingfelespilleren med heidundrende konsert og plateslipp!

Felespilleren Kjetil Løndal kom fra en sterk folkemusikkfamilie i Tuddal i Telemark. Musikken hadde han fått i voggegave, og den bar han med seg, samtidig som han lærte nytt repertoar, utviklet sin egen lett gjenkjennbare stil og ble en improvisator det fremdeles går gjetord om. Han spilte lett, men inderlig, lyst, men med såre undertoner, lyrisk, og til tider ekstatisk. Kjetil Løndal hadde de rike nyansers spel, slik de beste musikerne har.

I år er det hundre år siden Kjetil Løndal ble født, og det markeres med en stor konsert med noen av landets fremste folkemusikere. Blant deltakerne er mesterspelemennene Hauk Buen og Hallvard T Bjørgum, som vil spille og fortelle om sine minner med Kjetil. Oslos – og Norges – store visesanger Lillebjørn Nilsen spiller og forteller om møtet med Kjetil og folkemusikken. Det unge stjerneskuddet Erik Sollid fra Valkyrien Allstars lærer Løndalspel fra Hauk Buen og Nils Sletta, og han vil vise hvordan en ny generasjon tolker denne musikken.

Sammen med spelemennene Sigbjørn B. Osa og Magne Manheim deltok Kjetil på Festspillenes turné ”Dans ropte fela” i USA i 1961, var med på turneer og konserter i  Norge og mange europeiske land. Han var vinner av landskappleiken flere ganger i både hardingfeleklassa og danseklassa, og hadde mange folkemusikkprogram i NRK med over 300 innspilte slåtter.

I Oslo var han sentral inspirator og læremester for spelemenn og dansere, og mange av dagens folkemusikere har mye å takke Kjetil Løndal for. Spelemannen Hallvard T Bjørgum sier at for han var det to plater som gjaldt i oppveksten – plater med Hank Williams og Kjetil Løndal.

Ikke bare folkemusikere har minner om Kjetil – med sitt åpne, inkluderende sinn var han inngangsporten til folkemusikksjangeren for musikere også utenom den innerste folkemusikkjernen. Lillebjørn Nilsen vokste opp i samme borettslaget som Kjetil, og lærte hardingfelespel hos han, det gjorde også fiolinisten og komponisten Ole Henrik Moe, for å nevne noen.

Denne cd-utgivelsen er den andre i Løndalsspel-serien på plateselskapet ta:lik. Den første produksjonen med løndalbrødrene ble gitt ut med Einar Løndal for halvannet år siden. Begge cd-ene er gitt ut i samarbeid med NRK. Det er Laget for Folkemusikk, Telelaget i Oslo og plateselskapet ta:lik som arrangerer konserten. Dagen etter konserten er det forøvrig tid for den tradisjonsrike Oslokappleiken, hvor du kan oppleve hva som rører seg av folkemusikk i Oslo og omegn for tida!

Tid: 16. november kl 19.30
Sted: Nordahl Bruns gate 22
Inngang: kr. 100,-

Foto: P.A. Røstad, Oslo

Arrangører: Laget for Folkemusikk i Oslo, Telelaget, plateselskapet Ta:lik og Norsk Folkemusikk - og Danselag.

Hurtiglenker

  • Printer friendlySkriv ut
  • Tip a friendTips en venn
  • Nettstedskart